50 Ways of Nee - Onderwijstechnieken.nl

50 Ways of Nee

neeDecember. Een extra drukke maand in het (basis)onderwijs. Want bovenop het toch al volle schema van leerkrachten komen nog wat extra taken: Sint en Kerst. En in januari zijn er altijd collega’s ziek. Vooral omdat -door vermoeidheid en werkdruk- hun afweersysteem is verzwakt en het eerste de beste virus heerlijk kan toeslaan.

Waarom zeggen we niet wat vaker “Nee”.  Ik stel die vraag geregeld aan leerkrachten en dit zijn de antwoorden die ik krijg:

  • Ik wil het goed doen voor de kinderen
  • Het moet volgens het taakbeleid (en vervang taakbeleid maar door -in willekeurige volgorde- IB, directeur, inspectie…..)
  • Ik wil alles goed georganiseerd hebben voor mijn duo (vervanger, stagiaire)
  • Ik heb dit met ouders zo afgesproken
  • Ik moet toch alles nakijken

En zo weten jullie er vast nog meer te noemen. Door de lat zo hoog te leggen, in combinatie met geen “nee” te kunnen zeggen (en moeilijk te kunnen loslaten) ondermijnen veel van ons hun eigen immuunsysteem.

Aardig gevonden worden

Een andere reden om geen “nee” te zeggen, is dat we graag aardig gevonden worden.En we denken dat anderen ons minder aardig vinden als we “nee” zeggen. Feit is dat anderen je aardiger vinden en meer respect voor je hebben als je laat zien dat je aardiger en respectvoller met jezelf omgaat. Door af en toe eens “nee”te zeggen, omdat je nu eenmaal niet alles kan en -verrassend- ook niet alles hoeft te kunnen.

50 Ways

De manier waarop je “nee” zegt bepaalt ook de impact die het heeft. Zeg je het twijfelend, of daadkrachtig? Met een vriendelijke lach in je stem of met een vertrokken gezicht. Ferm rechtop of ineengezakt in een hoekje, nadenkend, vermoeid, uitdagend of verslagen. Zeg het tegen je directeur, je collega, je leerlingen, je partner, ouders of je eigen kinderen. Oefen bij de collectant, bij de telefonische verkoper, die ene vriendin die teveel energie kost. En ga vooral niet in discussie met mensen die willen weten waarom je “nee” zegt. Je hoeft niet altijd uit te leggen waarom. Een andere keer wellicht, maar nu niet.

En wil de ander toch een “Ja”? Leg dan uit dat een volgende keer -als de redenen waarom je nu “nee” zegt zijn weggenomen – er mogelijk wel een “ja” volgt. Maar nu even niet. Nee.

 

 

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments