Opbrengstgericht werken is doelgericht werken. Jij als leerkracht moet weten wat de leerlingen de komende periode gaan leren, je kent dus de leerlijnen en weet aan welke doelen je gaat werken. Dat kan met behulp van de methode, of op andere wijze. Per slot van rekening kan de leerkracht het beste inschatten wat de hele groep of een groepje leerlingen nodig heeft.
Als jij weet wat je de leerlingen gaat leren het komende blok of de komende periode, is het erg verstandig om dat te delen met je leerlingen en hun ouders. Het maakt leerlingen en ouders meer betrokken, er ontstaat een op leren gerichte houding. Na afloop van een blok of een periode kan je met de leerlingen trots zijn op wat jullie al hebben bereikt en bekijken waaraan nog wat extra aandacht moet worden besteed. Ook met ouders kan je zo makkelijker in gesprek komen.
Tip:
Ga voor 1 vak eens onderzoeken wat de doelen zijn voor de komende periode (bijvoorbeeld rekenen) en maak dat visueel voor je leerlingen, met behulp van mindmap en/of plaatjes. Maak er een poster van die je in de klas hangt of een placemat voor op tafel en in de map voor elk kind. Deel die poster of placemat ook met ouders via facebook/twitter of de nieuwsbrief en de website. Bespreek met je leerlingen aan het begin van die nieuwe periode de doelen aan de hand van je poster of placemat. Vertel ze wat ze aan nieuwe dingen gaan leren en welke stof je gaat herhalen om het goed in te slijpen (alleen voor hen die die extra oefening nog nodig hebben uiteraard). Bij je lessen kan je regelmatig verwijzen naar poster of placemat en aangeven wat er dus al geleerd is en wat er nog gaat komen. Laat je verbazen door de reacties van de kinderen en de resultaten. Ze vinden het namelijk echt leuk om op deze manier aan de slag te gaan! Ik ben uiteraard heel nieuwsgierig naar de posters/placemats. Mocht je een mooie hebben dan zou het leuk zijn als je een foto plaatst op onze facebookpagina: www.facebook.com/onderwijstechnieken