Het spel dat kinderen veerkrachtiger maakt - Onderwijstechnieken.nl

Het spel dat kinderen veerkrachtiger maakt

De feiten:

  • mishandeling en (seksueel) misbruik van kinderen komt helaas nog heel veel voor. In elke klas zitten minimaal 2 kinderen die er regelmatig mee te maken hebben.
  • van de professionals maakt slechts 43% het thema proactief bespreekbaar. 55% maakt het alleen bespreekbaar als de ouder of het kind er zelf over begint (reactief) en 2% maakt het helemaal niet bespreekbaar.
  • de grootste psychische schade bij een kind ontstaat doordat mishandeling en misbruik geheim moet blijven
  • belemmeringen bij professionals om het thema te bespreken zijn onder andere: leeftijd van het kind, rekening houden met loyaliteit van kind naar ouder, schaamtegevoel bij kind, handelingsverlegenheid van de professional, niet weten hoe je een en ander bespreekbaar kunt maken met een kind.

Kinderen zijn veerkrachtig. Als ze leren hoe ze zichzelf kunnen helpen en dat ze mogen praten over wat er gebeurt, dan is de kans het grootst dat ze hun ervaringen goed kunnen verwerken.

Voor kinderen van 7 tot 12 jaar is daarom door de experts op dit gebied een prachtig spel ontwikkeld dat kinderen veerkrachtiger maakt.

Kinderen krijgen -door middel van diverse opdrachtkaartjes in het spel- inzicht over hoe ze zelf stappen kunnen zetten om verdere mishandeling en misbruik te voorkomen; ze leren wat ‘pluis” en wat “niet-pluis” is; ze ontdekken hoe ze hun krachten kunnen inzetten; ze herkennen fysieke grenzen en ervaren wat dat betekent; en ze ontdekken de overeenkomsten en verschillen tussen emoties en goede/slechte en verwarrende aanrakingen.

Door het spel met je team te spelen, ontdek je hoe moeilijk (en ook belangrijk) het is om over bepaalde zaken te spreken. Maar je ontdekt ook welke mogelijkheden het biedt om kinderen verder te helpen. Het gaat verder dan de protocollen rondom de wet meldcode, en geeft je als leerkracht de mogelijkheid om ook zelf een kind verder te helpen.

Ik ben er trots op dat Onderwijstechnieken behoort  bij de eerste 3 organisaties in Nederland die officieel dit spel mag introduceren en professionals mag trainen in de vele toepassingen ervan.  Dat kan tijdens een spelworkshop van 2 uur, maar ook tijdens een speltraining van een of meer dagdelen waarin we dieper op alle mogelijkheden en achtergronden ingaan.

Laten we er met elkaar voor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen in ons land op een veilige manier mogen opgroeien! Met dat doel voor ogen is dit spel ontwikkeld en getest. Wil je meer weten over dit spel klik dan hier.

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments