Leerkrachten en hun talenten: Tips! - Onderwijstechnieken.nl

Leerkrachten en hun talenten: Tips!

 

Leerkrachten hebben heel veel verschillende talenten en interesses. Helaas weten we niet altijd van elkaar dat de een heel goed kan koken, de ander alle weidevogels kent en regelmatig erop uitgaat om ze te spotten en een derde beelden maakt. 

Het zou toch mooi zijn als alle leerlingen van al die talenten zouden kunnen leren, en niet alleen de kinderen die toevallig bij deze leerkracht in de klas zitten.  Hoe doe je dat? Hier de tips:

  • Bevraag elkaar op interesses en talenten, gewoon in een persoonlijk gesprek
  • Organiseer een activiteit waarin talenten en interesses centraal staan en koppel dat aan een inspirerende bijeenkomst
  • Voorafgaand aan elke teambijeenkomst kan een collega op eigen creatieve wijze laten zien/horen/voelen wat zij aan extra kennis en talenten heeft
  • Maak filmpjes van collega’s op de plek waar ze hun talenten vormgeven, bijvoorbeeld in een atelier, in de natuur of in de keuken. Collega’s geven in dat filmpje kort uitleg over een specifiek onderwerp en koppelen hieraan een opdracht voor leerlingen. Op deze manier kunnen alle leerlingen kennismaken met de talenten van de leerkracht. Dit kan uiteraard ook met leerlingen 🙂
  • Organiseer een talentenbank op school waarin leerkrachten en leerlingen samen andere leerkrachten en leerlingen ondersteunen bij bepaalde activiteiten (leren door doen)
  • Wissel leerkrachten uit: De een geeft handvaardigheid in de groep van de ander, terwijl die ander dan biologie geeft in de andere groep
  • Werk regelmatig met ateliers vanuit de talenten van leerkrachten en leerlingen, waarop andere leerlingen kunnen intekenen.

Leren is meer dan werken uit methodes! Maak schoolbreed gebruik van elkaars kwaliteiten en leer kinderen zo ieder te waarderen voor de eigen mogelijkheden en talenten.

Heb jij specifieke talenten die je op jouw school inzet? Als je die met ons wilt delen kan je dat hieronder bij de reacties doen.

talent_1526c1

 

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments