Tijd tekort? Combineer! - Onderwijstechnieken.nl

Tijd tekort? Combineer!

Timemanagement-Heb jij dat ook? Je wilt een leuk project oppakken met de leerlingen maar de tijd ontbreekt, want de reguliere lessen moeten ook gewoon doorgaan, anders kom je nooit op tijd die methode door. Eigenlijk zou je wel meer naar buiten willen met je leerlingen en meer met ze willen bewegen, maar wanneer? Eigenlijk kom je chronisch tijd tekort. En dan is er maar oplossing: Combineren!

Begrijpend lezen combineren met een vak als aardrijkskunde is heel goed mogelijk. Hoofdrekenen en automatiseren kan je heel goed doen via bewegingsspel buiten of in de speelzaal. En wat ik zelf altijd graag deed, was geschiedenis combineren met drama. Ik heb de mooiste voorstellingen gezien in mijn klas en het was meteen duidelijk of de leerlingen de stof begrepen hadden of niet.

Tekenen combineren met meetkunde, handvaardigheid met techniek en al het bovengenoemde met woordenschatverrijking en -verdieping en taal.

Kleuters anderhalf uur per dag vrij laten spelen? Maak er eens drie kwartier van en gebruik de andere tijd buiten om met de kleuters tel-, taal-, en samenspelactiviteiten te doen.

Wat je doet is werken vanuit leerdoelen en onderzoeken waar je overlap-kansen ziet. Als je dat samen met je duo- of parallelcollega (‘s) doet, dan komen jullie met elkaar tot hele effectieve combinaties en bespaar je tijd, voor dat leuke project of een ander uitdagend doel. Succes!

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Mariëtte Reijn
10 jaren geleden

Hoi Lonneke,
Mooie ideeën! Vooral nu het mooie weer er is! Kinderen vinden het inderdaad erg leuk om spelenderwijs met de stof bezig te zijn. Beter dan in de boeken. Als ik Justin laat kiezen weet ik zeker dat hij graag met jouw ideeën aan de gang zou gaan!!
Hartelijke groeten van Mariëtte