Waarom is Prezi zo'n prachtig leermiddel? 5 redenen! - Onderwijstechnieken.nl

Waarom is Prezi zo’n prachtig leermiddel? 5 redenen!

In veel scholen wordt kinderen al geleerd te samenvatten en leren via het gebruiken van mindmaps. Mindmappen is een eenvoudige en mooie techniek die ervoor zorgt dat je vanuit een hoofdonderwerp -bijna spelenderwijs- hoofd- en bijzaken goed kunt aangeven. Veel mindmaps echter, blijven beperkt tot het gebruik van vertakkingen, kleur en woorden. En dat is jammer. Want beelden kunnen vaak nog zoveel meer zeggen. Zeker bij het maken van samenvattingen (bijvoorbeeld voor een presentatie of om leerstof goed te kunnen herhalen) kan een beeld een reeks aan associaties ophalen.

Prezi is een gratis online programma dat vaak wordt gebruikt bij presentaties. Het geeft je de mogelijkheid om binnen door jouw gekozen kaders hoofd- en bijzaken aan te geven via plaatjes of filmpjes die je kan uploaden, via woorden die je daaraan kunt koppelen, via beweging en via geluid. En doordat je het zelf op de computer maakt worden alle zintuigen aangesproken waardoor je de leerstof al beter verwerkt.

Waarom is dit nu zo’n goed leermiddel?

1) Door na te denken over een logische (oorzaak-gevolg-vervolg-conclusie) opbouw van de Prezi trainen de kinderen zichzelf in deze techniek.
2) Door het toevoegen van beelden en/of filmpjes wordt de leerstof binnen Prezi duidelijker en levendiger.
3) Kunnen werken met computers is een basisvaardigheid geworden in onze maatschappij. Zelf je leerstof kunnen vormgeven en verwerken met behulp van verschillende software behoort tot de 21 st century-skills.
4) Prezi’s kun je samen maken. Je nodigt een ander uit binnen de Prezi waarmee je aan het werk bent en je kunt -op afstand- met elkaar aan de slag.
5) Prezi’s kunnen online worden opgeslagen en toegankelijk worden gemaakt voor anderen, waardoor je een soort van “Youtube” krijgt van Prezi’s.

Mijn ervaring is, dat en waardevolle “tool” is in het onderwijs. Het is redelijk eenvoudig, heeft vele mogelijkheden, is overal waar internet is beschikbaar (overigens kan je een prezi ook offline opslaan) en maakt dat de leerstof beter kan worden verwerkt. Vind je het zelf nog moeilijk om met Prezi te werken? Je kan altijd een workshop boeken voor jezelf of je team om de mogelijkheden te ontdekken.
Vragen en ervaringen kun je onder deze blog delen.

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments