Wat doe jij om je leerlingen gemotiveerd te houden? 7 tips - Onderwijstechnieken.nl

Wat doe jij om je leerlingen gemotiveerd te houden? 7 tips

Bij de laatste ouderavond zei een leerkracht tegen mij: ” Uw zoon is zo ongemotiveerd!” Ik moest er eigenlijk een beetje om lachen. Hij is namelijk heel gemotiveerd. Voor sport, voor zijn bijbaan en voor computerspelletjes. Maar kennelijk dus niet zo voor zijn schoolvakken. Nu kan je als leraar wel zeggen dat de leerling een betere motivatie moet laten zien – en dan maar hopen dat het ook gaat gebeuren- maar je kan ook zelf een aantal stappen zetten die ervoor zorgen dat je leerlingen gemotiveerder worden. Hier de tips.

* Zorg dat je enthousiasme uitstraalt in alles dat je doet.  Echt, als je al begint met: ” …wat we nu gaan doen is misschien niet zo leuk, maar het moet toch even…..” , weg motivatie. Dus: al vind jijzelf de stof saai, of denk je dat je leerlingen het saai zullen vinden, maak er dan toch een superleuke les van en straal enthousiasme uit!

* Steek dus veel energie in je lesvoorbereiding. Maak je les boeiend en uitdagend en laat je leerlingen door te handelen en te doen zoveel mogelijk zelf ontdekken waar het om gaat.

* Ken de interesses van je leerlingen en sluit daarbij op aan. Inkoppertje natuurlijk.

* Wees nieuwsgierig en maak zo ook je leerlingen nieuwsgierig.

* Vertel regelmatig vanuit je eigen ervaringen. Door meer van jezelf te delen met je leerlingen wordt de wederzijdse verbinding krachtiger, en dat is weer van invloed op de motivatie van je leerlingen.

* Geef je leerlingen invloed. Ze hebben zoveel talenten. Gebruik die bij je lessen. Laat leerlingen bijvoorbeeld stukjes van een les voorbereiden en geven (kunnen ze prima) in plaats van een spreekbeurt te houden. Laat hen ook nadenken over wat ze nu eigenlijk zouden willen leren en organiseer dat. Hoe meer invloed leerlingen hebben, hoe hoger de motivatie. Laat die methode gerust eens los!

* Reflecteer op je lessen, alleen en ook samen met je leerlingen!

(Met dank aan Ivo Mijland, auteur van: ” ongemotiveerde leerlingen zijn ook gemotiveerd” )

 

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Rob Alberts
9 jaren geleden

In mijn overtuiging komt elk kind naar school om te leren.
Het is aan mij om het lerende kind niet te verstoren, maar te ondersteunen.

Vriendelijke groet,