Wanneer ben je een goede leraar?

Deze mooie spreuk hiernaast is een van de elementen die maken dat een leraar een goede leraar is.  Maar wat maakt nu allemaal een goede leraar? Zo’n leraar die je nooit meer vergeet, die je inspireert?

Natuurlijk moet je -naast didactische kennis en kwaliteiten- ook pedagogisch vaardig zijn.

Verbondenheid maken en voelen met je leerlingen en hen de kans geven te leren wat goede besluiten zijn, door besluiten te laten nemen.

Dit filmpje laat zien hoe kinderen een goede leraar beschrijven.

http://youtu.be/UbuJ9xwoBFY

Misschien is durven loslaten wel de grootste kwaliteit van een goede leraar.  Als een leerling zich voldoende verbonden voelt en het vertrouwen krijgt van zijn leraar om eigen beslissingen te maken en verantwoordelijk te worden voor de gevolgen daarvan, hoe gaat zijn leerproces er dan uitzien?

Ik ben heel benieuwd wat voor jou noodzakelijke  zijn voor een goede leraar? Het zou fijn zijn als je dat hieronder wilt delen!

 

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Wanneer ben je een goede leraar?

 1. Hugo Bakker says:

  Hoi Lonneke,

  Een goede leraar is voor mij iemand die idd degene is waar je 30 jaar later nog aan terug denkt. Iemand die niet met macht en straffen stuurt, maar loslaat en vragen stelt over wat er gebeurt.
  Iemand die inspireert en je uitdaagt om de stap te nemen waar je aan toe bent.
  Ook iemand die een aantal vaardigheden extreem goed beheerst.
  Zo herinner ik mij meester Blonk.

  Ik ben benieuwd wat anderen schrijven…

  groeten, Hugo Bakker

  • Lonneke says:

   Dank je wel Hugo,
   Ik herinner me Hans. Helaas zijn achternaam is niet blijven hangen. Hij was een leraar op het voortgezet onderwijs, en iemand die mij niet lastig vond met al mijn vragen en me met plezier altijd verder hielp. Hij was -helaas- toen een uitzondering 🙂

   • Hugo Bakker says:

    Blonk was ook een uitzondering vond ik. Ik ben bang dat er tegenwoordig ook weinig leerkrachten aan het ideale profiel voldoen. Ik kan er niet over oordelen. Mijn missie is in ieder geval om meer energie, meer passie, meer plezier en meer ervaringgerichte activiteiten in lessen en trainingen te krijgen zodat de lessen veel meer impact krijgen en dus blijven hangen.

 2. Hallo Lonneke,
  Een goede leraar voor mij is iemand die even naar je toe komt om te vragen hoe het met je gaat. Die ziet wanneer je het niet snapt en die dan na de les even op je afstapt om te vragen wat je precies niet snapt.

  Een goede leraar is ook iemand die je complimentjes geeft wanneer je het goed gedaan hebt.

  Een goede leraar is ook iemand die uitstapjes neemt als de leerlingen daar naar vragen.

  Ik heb eerlijk gezegd niet een specifieke leraar wat is blijven hangen…..

  Groetjes van Mariëtte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *